Ketnet en Studio 100 vieren 20 jaar Samson en Gert

Hiep hiep hoera, Samson en Gert blazen dit jaar twintig kaarsjes uit. En dat laten Ketnet en Studio 100 niet zomaar voorbij gaan. In het najaar toont Ketnet elke week twee afleveringen van Samson en Gert uit de oude doos, ingeleid door een bekende Vlaming die een bijzondere herinnering koestert aan Samson en zijn baasje Gert. Op 19 september besteedt Ketnet de hele dag speciale aandacht aan de twee boezemvrienden die dan bij de wrappers te gast zijn. En op 11 november 2010 brengt Ketnet de Samson en Gert Verjaardagsspecial “Het Verrassingsfeest”. Feestelijke afsluiter van het jubileumjaar is de Samson en Gert Kerstshow van Studio 100. Een gelukkige -woef- verjaardag!

 

Wat voorafging
Samson werd geboren in 1989: de hond was een leuke manier om de kinderprogramma’s van de toenmalige BRT aan elkaar te praten. Dat gebeurde samen met vijf jonge omroepers, waaronder Gert Verhulst. Danny Verbiest van de dienst Jeugd verzon samen met Gert Verhulst een lieve hond die kon praten. De kinderen waren meteen dol op Samson en stuurden massa’s tekeningen. Gert Verhulst werd de vaste partner van Samson.

 

En het werd een soap
Na negen maanden kreeg het vrolijke duo een eigen decor, een woonkamer. Hans Bourlon werd hun producer en ze kregen een verhaallijn en vaste personages. Allemaal vinden ze hun weg langs de eeuwig kapotte deurbel. De burgemeester (Walter De Donder), Octaaf De Bolle (Walter Van De Velde), Jeanine De Bolle (Ann Petersen), Alberto Vermicelli (Koen Crucke), en Eugène Van Leemhuizen (Walter Baele) behoren ondertussen tot het collectieve geheugen van Vlaanderen. Samson en Gert heeft verschillende generaties overleefd. De kracht is de herkenbaarheid en de eenvoud. De slimme jongen en zijn wat onhandige hond, die vragen stelt zoals een kind die stelt en zich af en toe verspreekt. De serie blijft de ruggengraat van Studio 100 en een van de favoriete programma’s van de Ketnetters.

 

Ketnet viert het hele najaar
Vanaf zaterdag 4 september tot en met zondag 9 januari 2011 zendt Ketnet elk weekend twee afleveringen uit van Samson en Gert uit de prille beginperiode. En dat is bijzonder, want de laatste jaren werden vooral de laatste 250 afleveringen uitgezonden, terwijl er in totaal zo’n 750 afleveringen gemaakt zijn. Bekende Vlamingen die fan zijn van het programma, blikken op Ketnet terug op hun leukste herinneringen aan de twee boezemvrienden. Wat vinden Sofie van Moll, Louis Talpe of Kobe Van Herwegen van die gekke viervoeter en zijn mensenvriend?

  • Sofie van Moll: “Op zondag vroeger om 9 uur, dan begon Samson en Gert. Dat was een vaste waarde. Mijn broer en ik slopen dan naar beneden, heel stilletjes zodat onze ouders konden uitslapen. En dan keken we naar Samson en Gert en we maakten geen ruzie. De rest van de week wel- behalve zondag om 9 uur.“

  • Louis Talpe: “Ik vond het goed dat Octaaf de Bolle altijd zei : “Dat is één van mijn specialiteiten” want die zin kon ik handig gebruiken. Als ik thuis de vaat had gedaan, om mijn moeder een plezier te doen, en ze me vertelde dat ik dat goed had gedaan, zei ik haar: Ah ja mama, dat is één van mijn specialiteiten he !”

  • Kobe Van Herwegen: “Vijf of zes jaar geleden kwam Samson naar Ketnet en zag ik voor de eerste keer Samson naast mij staan. Ik werd meteen weer 6 jaar. Nu nog altijd, telkens als ik Samson zie, in het echt, vind ik dat echt geweldig.”

Samson en Gert uit de oude doos met inleiding door BV’s: vanaf 4 september op zaterdag en zondag (zaterdag om 8 uur en 15.30 uur en zondag om 8 uur op Ketnet).

 

Ketnet is helemaal Samson en Gert op zondag 19 september 2010
Samson en Gert vieren mee met Ketnet en nestelen zich op 19 september de hele dag in de sofa bij de Ketnet-wrappers. De dag begint om 8 uur met een aflevering uit de oude doos. Tussendoor zorgen videoclips voor de muzikale noot en halen de twee vrienden herinneringen op met de wrappers Peter en Melvin. Samen kijken ze naar de eerste langspeelfilm van Samson en Gert “Hotel op Stelten”. En in “The Making of” ziet de kijker hoe deze film gemaakt werd. Ketnet zendt ook de aflevering uit die de Ketnetters het leukst vinden. De kinderen stemmen vanaf 6 september voor hun favoriete afleveringen via de website www.20jaarsamsonengert.be.

08u00: Een aflevering uit de oude doos
14u00: De film “Hotel op stelten”
15u10: De making of van de film “Hotel op stelten”
17u20: De favoriete Samson en Gert aflevering gekozen door de Ketnetters

 

Een verjaardagswebsite
Ketnet en Studio 100 lanceren op 4 september een heuse verjaardagswebsite, www.20jaarsamsonengert.be, met heel wat leuke filmpjes, en een massa informatie en spelletjes.

 

Verjaardagsspecial en Kerstshow
Nog heel het najaar staat Ketnet in het teken van de 20-jarige vriendschap tussen Samson en Gert. Op 11 november zendt Ketnet de verjaardagsspecial “Het Verrassingsfeest” uit: Samson en Gert worden door hun dorpsgenoten getrakteerd op een groots verrassingsfeest. Maar de Burgemeester heeft zich van datum vergist, Samson en Gert dreigen alles te vroeg te ontdekken en er komt een geheimzinnige gast op bezoek. Iedereen doet er alles aan om het feest te redden. Maar slagen ze daar ook in? De Kerstshow van Studio 100 wordt de feestelijke apotheose van het jubileumjaar.

 

Weetjes:
– De naam Samson komt van de gelijknamige langharige krachtpatser die de Filistijnen versloeg.
– Danny Verbiest was niet alleen mee de bedenker van het format, maar was ook jarenlang de stem van Samson. In 2005 volgde acteur Peter Thyssen hem op.
– Danny Verbiest koos voor een hond, een bobtail. Letterlijk: korte staart. Hij verkoos een hond omdat het niet zo raar is dat een mens tegen een hond spreekt.
– Stef Bos speelde in 1990 in de eerste serie van Samson en Gert de Nederlandse buurman Joop Mengelmoes.
– Evi Hanssen speelde in nogal wat afleveringen Sofie, het nichtje van de Burgemeester.
– In een bepaalde aflevering waren een aantal acteurs verkleed als kabouter. De aflevering was zo hilarisch dat ze aan de basis lag van de populaire tv-reeks ‘Kabouter Plop’.
– Hans Bourlon speelde in een aantal afleveringen de rol van koerier van de firma Rap & Proper.

 

Bekende “catchphrases” uit de serie:
– Ten eerste is het Albertooooo! En ten tweede…(Alberto)
– Dat is nu toch toevallig één van mijn specialiteiten. Mijn Miranda zegt dat ook altijd: “Pa”, zegt ze, “zoals jij taart kan bakken……… Ja, euh ……… zo bak ik dus taart hé!” (Octaaf)
– Wah Gertje, tof zeg hé (Samson)
– Lap zeg! (Gert)
– Aan allen die gekomen zijn, proficiat! Aan allen die niet gekomen zijn, ook proficiat! (de Burgemeester)
– Ja, ik moest kloppen, want de bel doet het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *