Spektakel-musical 14-18: Een ongezien spektakel

Studio 100 brengt met 14-18 een nog niet gezien spektakel van eigen bodem. Alle emoties zitten in perfecte verhouding tot elkaar in deze voorstelling verweven. Spektakel alom, maar ook de kleine, menselijke kantjes worden niet vergeten. 

28 Juni 1914, de Aartshertog van Oostenrijk-Hongarijen wordt vermoord door een Servische nationalist. Zo staan Oostenrijk-Hongarijen en Servië op het punt van Oorlog met elkaar. De andere Europese landen kiezen partij. Het Duitse rijk steunt Oostenrijk-Hongarijen, terwijl o.a. Frankrijk, Engeland en Rusland de kant van Servië kiezen. Het Duitse rijk wil via België aartsvijand Frankrijk aanvallen. België besluit om dit niet toe te laten. Daarom vallen de Duitsers ook België aan. 

De jaren verstrijken, en de oorlog blijft slachtoffers maken langs beide kanten van het front. Moeders verliezen hun kinderen, vrouwen verliezen hun echtgenoten, kinderen verliezen hun vaders, de oorlog wordt steeds grimmiger. 

Jan, Kamiel, Albert en Fons zijn 4 boezemvrienden die gemobiliseerd worden om ons land te verdedigen tegen de Duitsers. Allemaal zijn ze ervan overtuigd dat de oorlog binnen enkele weken, hoogstens een paar maanden, voorbij is.  Elk personage legt zijn eigen parcours af tegen de achtergrond van de oorlog. Jan probeert zo snel mogelijk terug bij zijn vrouw Anna te komen voordat zij bevalt, Albert wil snel terug naar zijn liefjes, Fons ziet in verpleegster Celine de vrouw van zijn leven, … 

Deze voorstelling biedt een goede mix van spanning, verdriet en humor. De cast, het ensemble, de figuranten, allen zetten een top prestatie neer. Uitstekers zijn Lander Depoortere (Kamiel) en Peter Van de Velde (Sergeant De Decker). Zij zetten een zeer sterke acteer- en zangprestatie neer.

Naast de sterke acteerprestaties is de musical qua techniek opzich al een spektakel. Ontploffingen, sneeuw, mist, projecties, geluidseffecten, … alles spreekt tot je verbeelding. Ook het geluid zit goed, wat een sinicure is in een hal. De filmische muziek van Dirk Brossé is een streling voor het oor. De prachtige arrangementen in combinatie met de zang: prachtig.

Als u er nog bij wilt zijn moet u snel zijn. De ticketverkoop loopt als een sneltrein. Er zijn reeds meer dan 125.000 tickets verkocht. Voorlopig zijn er voorstellingen beschikbaar tot begin juni, maar daar komen ongetwijfeld nog extra voorstellingen bij. Meer info over de ticketverkoop vindt u hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *